Waarom rukken olifanten zich niet los

Anthony Robbins omschrijft een belemmerende overtuiging als volgt: “Aan de basis is een overtuiging ieder leidend principe of geloof, iedere uitspraak of passie die betekenis en richting aan het leven kan geven. Een persoon met een overtuiging staat gelijk aan een macht van negenennegentig mensen met alleen belangen”

Overtuigingen zijn voor ons de motor om tot onze doelen te komen

Maar pas op, ze kunnen ons ook belemmeren!

Er gebeuren dingen die op het eerst gezicht misschien onschuldig zijn. Je krijgt een keer op je donder waar je even van schrikt. Iemand zegt “Laat mij dat maar doen want jij kunt dat niet” of je hoort steeds dat er geen geld is voor leuke dingen. Iemand geeft je het gevoel dat je er niet bij hoort. Er overlijdt plotseling een tante die altijd heel lief voor jou was. Je komt uit bij een vervelend ongeluk of je hoort dat  jouw vader en moeder gaan scheiden.

Weg is je veilige haven.

Allemaal voorbeelden van wat er in je leven af kan spelen en velen herkennen dan ook een van de genoemde gebeurtenissen. Al deze gebeurtenissen zijn kleine littekens en een litteken hoeft niet lelijk te zijn als jij er geen last van hebt. Het wordt echter wel lelijk voor jou als je je er voor schaamt want dan zit het in de weg. Je kunt je onzeker gaan voelen. Zo gaat het ook met emoties. Gebeurtenissen, klein of groot, kunnen overtuigingen helpen ontstaan maar hoeven jou niet tegen te houden de dingen te doen die jij graag wilt doen.

Als jij jouw doel maar niet kunt bereiken omdat er iets is wat jou steeds tegenhoudt, dat onzichtbare litteken, dan ga je jezelf ergeren. Het lukt niet en jij komt er maar niet achter waarom het niet lukt. Uiteindelijk verlies je het geloof dat jij het kunt, ook al broeit er iets van binnen dat zegt dat jij het wél kunt. Dit kan het einde zijn van jouw droom. Bepaald door gebeurtenissen die de buitenwereld op jou had en waarmee jij geen raad wist. Tenminste als jij het nu opgeeft. En dat doe je natuurlijk niet. Je gaat op zoek naar dat wat jou belemmert en of deze emotie die daar aanhangt eigenlijk van jou is of van een ander. Het kan namelijk ook nog dat je een emotie over hebt genomen van een ander, bv je ouders, broers of zussen, en daar zelf heel erg veel last van hebt.

 

Waarom rukken olifanten zich niet los

Ben je wel eens bij een circus geweest? En heb je dan ook wel eens de olifanten buiten de tent zien wachten? Ze zitten met hun poot vast met een ijzerdraadje aan een pin in de grond. Mijn hond zou zich meteen los proberen te rukken maar waarom doen grote sterke olifanten dat dan niet?

Het antwoord is het volgende.

Een babyolifant wordt dus vastgemaakt aan een ijzerdraad die verbonden is aan een ijzerpin in de grond. Het jonge kleine olifantje kan er wel aan rukken maar krijgt deze niet los. Op een bepaald ogenblik geeft hij het op. Hij weet niet beter dan dat hij er aan vast zit en niet los komt. De olifant groeit op en denkt nog steeds dat hij zich niet los kan maken dus probeert het ook niet meer. Hij zou het heel goed kunnen maar in zijn zenuwbanen staat gegraveerd dat hij niet loskomt. Hij is daarvan overtuigt. Op dezelfde manier hebben overtuigingen ons mensen in zijn greep. Tot het moment dat jij ingrijpt!

Onze overtuigingen liggen opgeslagen in zenuwbanen. Deze kun je trainen als een spier.

Zoek hieronder op de lijst met belemmerende overtuigingen en haal die overtuiging er uit waarbij jij het gevoel van herkenning voelt. Je weet dat het zo is. Praat met jouw overtuiging. Herken het en erken het. De overtuiging is er nu eenmaal en dat is voor nu prima. Accepteer het maar en besef dat deze overtuiging een belemmering kan zijn voor jou om te geloven of je iets kunt of niet kunt. Het is dus belangrijk iets te doen met deze belemmering waardoor de blokkade kleiner word en jouw geloof kan groeien. Train je zenuwbanen tot nieuwe positieve overtuigingen. Er zijn methodes en technieken om jou daarbij te helpen. Ook jij verdient dat gevoel van vrij zijn en doen wat jij wilt zonder belemmeringen

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

 • Ik ben onbelangrijk
 • Niemand houdt van mij
 • Ik hou niet van mijzelf
 • Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben het niet waard
 • Ik moet perfect zijn
 • Ik moet alles onder controle houden
 • Ik mag niet genieten
 • Het leven is een lijdensweg
 • Geld is slecht
 • Ik ben bang voor verandering
 • Ik ben bang voor conflicten
 • Ik ben bang om te falen
 • Ik ben bang om verlaten te worden

En dan zijn daar nog de saboterende delen

Delen in ons die ooit geboren zijn uit bescherming maar die nu niet meer nodig zijn. Helaas zit dat ook in jouw onderbewustzijn en daar kun je mee aan de slag. Het kan ook een deel zijn dat je hebt overgenomen van iemand anders. Zo had ik het verstoppertjesdeel als saboterend deel. Als therapeut kan ik dat testen maar als je over een lijst van saboterende delen heen kijkt zou het kunnen dat jij er ook wel een of meer herkend. Of je gebruikt een pendel als je weet hoe je daar mee om moet gaan.

Het verstoppertjesdeel maakte mij duidelijk dat ik niet altijd voor mijzelf op kwam, omdat ik discussie wilde vermijden, aangezien ik met veel ruzie in mijn families ben opgegroeid. Dat kan mij er ook van weerhouden om te groeien tot wie ik wil zijn. Iemand met een eerlijke mening die gehoord wil worden.

Zoek een lijst van saboterende delen en/of belemmerende overtuigingen. En als je denkt dat er een deel is dat je belemmerd ga er dan mee in gesprek en zeg dat het niet meer nodig is. Dat je het nu zelf wel kunt. Maak hem positief en je kunt hem gebruiken als dagelijkse affirmatie.

 

Wil je in vrijheid kunnen ondernemen waar je wilt, met wie en wanneer je wilt?

Start dan en laat je vooral niet afleiden door de kleine dagelijkse twijfels die je een andere kant op sturen.

 

Liefs,

Marion