Start with the end in mind

Ik nam een blanco behangrol, rolde hem  4 meter uit en tekende op het einde twee palmbomen, mijzelf in een hangmat met een laptop in mijn hand en een grote hoed op mijn hoofd. Mijn droom is niet om elke dag in een hangmat te liggen maar om de mogelijkheid te hebben om dat wel te kunnen doen als ik dat wil, waar ik dat wil en met wie ik dat wil.

 

Ik vroeg mijzelf af wat ik dan zou moeten doen om dat einddoel te bereiken.

En zo kwam er duidelijkheid in mijn plan.  Dat einddoel dat staat voor vrijheid. Dus ging ik de blanco rol intekenen. Ik wist dat ik een bepaald inkomen moest gaan genereren en werkzaamheden moest creëren die daarbij pasten. Ja je leest het goed. Creëren. Nou hoor ik je denken, je kunt je eigen baan toch niet creëren? Ik geloof namelijk dat dat wel kan. Ik geloof dat je je eigen leven ook kunt creëren. En nu had ik dus een blanco behangrol met op het einde van die 4 meter een tekening waar ik heel enthousiast van werd.

 

“START WITH THE END IN MIND”

 

Ik weet dat Steven Covey er over schreef en hoewel ik het boek nooit heel goed gelezen heb, terwijl het een heel goed boek moet zijn, ging ik dit keer af op mijn gevoel. Ik wilde gewoon helderheid in mijn plannen. En die behangrol was voor mij een manier om het visueel te maken. Nou moest ik er structuur in zien te brengen. Ik werkte van rechts naar links vanaf de tekening. Welk inkomen is er nodig om dit te bereiken, wat zou ik daarvoor moeten doen, kunnen of ontwikkelen ook al wist ik in dit stadium nog niet of ik de kennis en ervaring daarvoor had. En hoewel mijn creatie steeds meer vorm kreeg was ik constant alert. Alsof er een grote hamer boven mijn hoofd hing die mij een tik gaf als bleek dat ik dingen uitwerkte die ik niet leuk vond. Die mij dus energie zouden gaan kosten. Dat was het eerste uitgangspunt en daarom koos ik alleen voor dingen die goed bij mij pasten en die ik natuurlijk superleuk vond om te doen.

De kok moet er eerst in geloven

Het brainstormen ging door en ik ging na wat ik in het leven had geleerd, gedaan of veel van wist. Diploma’s zijn leuk maar jouw echte waarde zit al in jezelf. Jouw karakter, kwaliteiten, passie en doe daarbij wat diploma’s en werkervaringen en je hebt een heerlijke soep die in een vijfsterren restaurant verkocht kan worden. Maar het begint bij de kok. Die moet er als eerste in geloven.

Het begin van mijn behangrol

Wat kon ik nog meer? Ik zou mijn eigen coachingsproducten of producten van anderen  kunnen verkopen. Stel dat ik mijn eigen programma zou hebben? Een programma waarbij ik on- en offline combineer zodat ik ook vanuit het buitenland zou kunnen werken. Welke stappen zijn er dan nodig vóór de lancering van dat programma, welke hoofdstukken of onderwerpen horen daarbij. Hoe kan ik deze hoofdstukken indelen. Wie heb ik daarvoor nodig, welke kennis moet ik nog bijschaven. Ik schreef deze stappen uit en de stappen die daarvóór kwamen. Ik werkte dus helemaal andersom dan de meeste mensen doen. Tot ik aan het begin van mijn behangrol was. En toen ik terug keek stond deze vol geschreven.

 

Liefs,
Marion